Chiron21.be

weblog over gezondheid

Dure stents niet beter dan goedkope exemplaren

5th November 2007

Kransslagadervernauwing wordt meestal behandeld met de inplanting van een veertje dat een speciale metaallegering heeft om die vernauwing terug te voorkomen, dit wordt een stent genoemd. Via een slagader in de liestreek of  arm wordt eerst een catheter ingebracht. Deze catheter heeft op het einde een ballonetje die de vernauwing terug open maakt Vervolgens wordt de stent geplaats om te voorkomen dat de kransslagader terug dichtklapt.

Sommige patiënten moeten terug deze ingreep ondergaan daar er binnen de stent een nieuwe verslibbing optreedt.  De nieuwe generatie stents bevatten in de binnenzijde een geneesmiddel die nieuwe vernauwingen zou moeten voorkomen. Deze nieuwe generatie wordt drug eluting stent (DES) genoemd. Maar een DES-versie kost wel 2.500 euro, terwijl een traditionele stent slechts aan een kostprijs van 1.000 euro komt.

Volgens een studie uitgevoerd aan de Universiteit Antwerpen samen met het Federaal Kenniscentrum voor Volksgezondheidzorg toonde aan dat deze nieuwe generatie van stents echter nauwelijks meer voordelen biedt dan de goedkope exemplaren. De onderzoekers stellen dat de DES-versie het risico op overlijden of hartinfarct nauwelijks verlagen. Slechts een beperkt aantal patiënten zou er voordeel uit halen. De meerprijs voor de DES-stent is volgens de onderzoekers dan ook niet evenredig tenopzichte van de gezondheidswinst, die als te beperkt wordt beschouwd. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>