Chiron21.be

weblog over gezondheid

Archive for June, 2008

Nicotineverslaving binnenkort onder controle

14th June 2008

De gevaren rond tabak zijn gekend. Nicotine de verslavende factor van de tabaksplant, is onderwerp van veelvuldig onderzoek. Dat is niet alleen een onderzoek om aan te tonen hoe slecht tabak wel is, dat is vooral onderzoek naar de manier om met nicotine, ondanks absoluut tabaksverbod, veel geld te verdienen.

Het pharmabedrijf Nabi-Pharmaceuticals zal Nicvax in de handel brengen, een nicotine moleculaire binder vaccin.  Jeffrey Helm, een op rust gestelde neurowetenschapper schreef een artikel over de grijze zone rond de drugsvaccin waarin het farmacisme vegeteert.

Drugvaccins zijn werkzaam omdat de aanmaak van antistoffen op gang te brengen om zich te hechten aan bepaalde stoffen. Ze zijn op maat gemaakt om zich vast te klampen aan eerder wat van buiten het lichaam naar binnen komt.  Deze antistoffen hebben ook een doelgerichte werking. Ze moeten klein zijn om gemakkelijk van het bloed tot in de bedoelde hersenregionen door te dringen.

De bedoeling van het gebruik van Nicvax is de mensen te helpen stoppen en clean te blijven. In een kleine pilootstudie stopte 40 procent van de rokers rokers met Nicvax tegenover 9 procent van de placebogroep. ” Het is het grootste verschil dat ooit gemeten werd tegen het roken,” zei Tom Rathgen, ondervoorzitter van de investeringsraad van Nabi Biopharmaceuticals.

Nicvax krijgt een snelprocedure voor goedkeuring door de Food & Drug Administration (FDA) van de VS en als alles goed gaat kan tegen het einde van 2008 het product in de handel liggen. Om voldoende antistoffen te hebben zijn vier injecties met Nicvax nodig over een periode van twee maanden. Gezien dat er een minimale hoeveelheid nicotine toch in de hersenen doordringt, zijn de ontwenningsverschijnselen minimaal. ( Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »