Chiron21.be

weblog over gezondheid

Archive for December, 2007

Groene thee remt prostaatkanker af

20th December 2007

Het regelmatig drinken van groene thee remt de ontwikkeling van prostaatkanker af, dit is het besluit van een onderzoek van het Japanse ministerie van Gezondheid. Deze studie volgde 12 jaar een groep van een 50.000 mannen, met een gemiddelde leeftijd die schommelde tussen 40 tot 69 jaar oud.

Bij mannen die  minder dan één kop groene thee dronken, werden meer  uitgezaaide prostaatkankers waargenomen. Vanaf vijf kopjes groene thee per dag ( liefst laten afkoelen om zijn antioxidanten te laten vrijkomen), nam het risico af. Op de ontwikkeling van kanker in de prostaat zelf, heeft het verbruik van de groene thee geen effect.(Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Belgische pharma-reus Solvay sluit overeenkomst met Pharming

18th December 2007

Solvay sloot een overeenkomst met het Nederlands Biotech bedrijf Pharming Group om een groot aantal academische vorsingen te doen naar de omschrijving van dementie, hoofdzakelijk in het terrein van de ziekten van Parkinson en Altheimer. Daarvoor wordt er een budget voorzien van 6 miljoen EURO. Deze investering moet aan de Pharming Group toelaten om nieuwe ontwikkelingen te verwezelijken die momenteel in de pipe-lijn aanwezig zijn.

Pharming Group heeft verleden week van de Europese onderzoekscomite een negatief oordeel ontvangen betreffende een nieuw geneesmiddel “Rhucin”, dat bedoeld was om acute zwellingen te behandelen, met als negatief gevolg dat het beurs aandeel van de Pharming Group kelderde.

Daar het Nederlands biotechinsch bedrijf andere proteïnen like products in pipe line heeft in de behandeling van voor hogervermelde indicaties die beloftevol zijn is dit een aanmoediging om zich in deze materie zich verder te ontwikkelen. Wetende bij de vergrijzing van onze hedendaagse maatschappij is dit zeker een stimulans om het onderzoek verder te ontwikkelen.(Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Samenleven met seropositieven is zonder gevaar

14th December 2007

Samenleven met een seropositieve man of vrouw geeft quasi geen problemen, dixit professor dokter Bob Colebunders, hoofd van de dienst HIV/aids van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Gezien het virus wordt doorgegeven door sperma en bloed, moet men alleen voorzorgen nemen bij penetratie seks en zeker voorzichtig zijn als men een wonde oploopt.

Verder kan men probleemloos eten met hetzelfde bestek, drinken uit het zelfde glas en ook hetzelfde toilet delen. Beter kan een tandenborstel niet worden uitgeleend, daar tandvlees gemakkelijk bloedt. Wat betreft het tongzoenen, mag men stellen dat besmetting via speeksel vrij klein is. Dus wat intiem contact betreft moet een zekere voorzichtig geboden worden.

Seropositieven personen die zich bewust zijn van hun toestand gaan normaal niet zomaar of snel over tot vrijblijvende intimiteiten. Zij kunnen best een normale en bevredigende relatie uitbouwen. Zelfs het krijgen van kinderen is mogelijk, daar men het sperma kan zuiveren met gespecialiseerde technieken.(Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Dehydratie bij bejaarden, een groot probleem

13th December 2007

Daar bejaarden veel gevoeliger zijn voor uitdrogingsverschijnselen en zeker in risicotoestanden: zoals koorst, bewijstzijnproblemen en hoge koorts en ander factoren, is het aangeraden de vochtbalans op peil te houden. Het is niet alleen om aan water te geraken wegens een verminderde mobiliteit en ook om water in huis te halen, wegens overgewicht of geen mantelzorg.

Andere factoren spelen ook een grote rol, zoals een verminderde nierfunctie die wegens de leeftijd sterk wordt beinvloed gepaard gaande met bepaalde ziektepatronen zoals diabetes en hypertensie. Ook kunnen bepaalde geneesmiddelen zoals diuretica die een verstoring geven van de vochtbalans van de patiënt. Men weet dat een bejaarde een grotere behoefte heeft aan de inname van vocht.

Bij een bejaarde patiënt  is het wenselijk om deze te bewegen om met regelmaat en in kleine hoeveelheden water te drinken.  Aangeraden is om dagelijks toch minsten 2 liter tot zich te nemen liefst in kleine hoeveelheden. Liefst een variatie van plat of bruisend water, thee of kruidenthee afgewisseld met groentenbouillons, liefst zoutvrij.

Bij koorts of bij hevige buitenwarmte  de inname van water opvoeren.  Het groot probleem is bij alleenstaande mensen zonder mantelzorg of een handicap qua mobiliteit beroep te doen aan de  diensten de O.C.M.W. die een thuiszorg op maat kunnen uitwerken, qua boodschappen doen en veel andere zaken, Deze dienstencentra kunnen niet alleen advies geven maar adequate oplossingen voorstellen.(Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Prostaatkanker ingedijkt door vruchtensap

10th December 2007

Vanuit Sydney (Australië) heeft een vruchtensapje “Blueberry Punch” bewezen dat het een grote doorbraak of invloed zou hebben tegen prostaatkanker. Onderzoekers van de universiteit van Sydney hebben waargnomen, dat het vruchtendrankje een enorme invloed zou hebben bij muizen, die gelijkaardige tumoren zoals bij de mens met een kwart zou kunnen indijken, en dit in twee weken tijd. De wetenschappers verwachten ook positieve resultaten bij de mens.

Volgens profesoor Jaak Janssens, die een Hasselste oncoloog is, zou dit een betrouwbare studie zijn, Volgens zijn denken wij meestal aan een chemotherapie. Maar ook groenten en fruit zijn even belangrijk. Doch de farma-wereld is die mening niet goed gezind. Het vruchtensapje is in Autralië gewoon in de supermarkt te koop en is gemaakt van een natuurlijke samenstelling van bosbessen, druiven, vlierbessen en frambozen. Men heeft daarbij een extract toegevoegd van groene thee en olijfbladeren.

Ook andere toevoegingen zijn dragon, kurkuma en gember. De onderzoekers gaven de muizen dagelijks enkele druppels van dit mengsel met water gedulueerd. De waargenomen resultaten waren verbazend, reeds na 14 dagen waren de tumoren met 25% gekrompen.

De volgende stap is om 150 patiënten met deze aandoening het vruchtenmengsels driemaal per dag toe te dienen, dixit onderzoeker Jas Singh. De vorsers verwachten meer dan een positief resultaat. De voorzitter van de Europese Organisatie in name van professor Jaak Janssens , die een oncoloog is in Hasselt, noemt deze studie ernstig.

De blauwbes speelt daarin een zeer belangrijke rol, omdat men er de hoogste dosis per gewicht aan antioxidanten in aantreft, daar deze stoffen kankerverwekkende produkten tegenwerken. Daarbij bevatten die blauwbessen oof een grote hoeveelheid aan fytooestrogenen. Het zijn hormonale stoffen die kankercellen verlagen in het lichaam.

Dokter Janssens zegt dat de klassieke chemotherapie essentieel is, maar dat dit vruchtmengels nuttig is als aanvulling. Te noteren is dat vele vormen van kankers , zeker de hormoongevoelige kankers zoals borstkanker en baarmoederhalskanker, ook long-,maag- en darmkanker positief resultaat kan resulteren.

Daarbij aansluitend een Canadese studie, die toonde aan een positief verband tussen een aantal groenten en fruit ter preventie-en/of behandeling van kanker. Zoals aardbeien en frambozen bij slokdarmkanker, tomaten en bosbessen bij prostaat-,borst-,spijsvertering-en longkanker. Ook citroenen, sinaasappel met mandarijntes bij maag-,kee-,mond- en slokdarmkanker.

Ook de combinatie van bonen en dorperwtjes bij dikkedarm-, borst- en prostaatkanker. De samenstelling van knoflook en ajuinen zou resultaat geven bij slokdarm-,maag en dikkedarmkanker. Tenslotte de combinatie van kurkuma (geel wortel, onderdeel van currymengsel) bij dikkedarmkanker. De fytofarmaca is steeds als stiefkindje behandeld maar bij deze studies komt die wetenschap sterk op de voorgrond. (Hugo. J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Anabolica nefast voor de hersencellen

6th December 2007

Anabolica of anabole steroïden zijn chemische hormonen, die veel door sportlui worden gebruikt voor spieropbouw zijn gevaarlijk voor de hersencellen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Yale School of Medicine en dat gepubliceerd werd in the Journal of Biological Chemistry ( 2006).

Voorafgaande studies hadden reeds aangetoond dat deze anabolica, die het mannelijk hormoon testosteron verhogen een aanleiding waren tot een agressief gedragspatroon gepaardgaande met hyperactiviteit tot zelfdoding pogingen. Voortgaande op dit onderzoek werd de hypothese geuit, dat deze stoffen de oorzaak zouden zijn tot hersencel vernietiging (apoptosis een celzelfdoding), dus een te hoge testosteronwaarde.

Ook androgene geneesmiddelen die door iets oudere personen gebruikt worden zogezegd als ” verjongingskuur” kunnen een gelijkaardig effect hebben. (Hugo j. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Progenstatmtest voor bevestiging van prostaatkanker

6th December 2007

Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende kankers bij de mannelijke populatie in België, na longkanker. Een man op zeven loop het risico om prostaatkanker te ontwikkelen. Deze diagnose wordt bij en 5000 mannen gesteld op jaarbasis ( België). De grootste incidentie heeft plaats tussen de 50 en 75 jaar. Een vroegtijdige diagnose is uiterst belangrijk voor de overleving kansen van de patiënt.

Tot heden had men de PSA test, betrouwbaar maar. Met de introductie van Progensatm PCA3 (een genetische marker), Deze eerste genetische test voor urine onderzoek  als hulp bij de diagnose van prostaatkanker speelt men vrij veilig, dit in samenhang met de PSA bloedbepaling.  Die genetische marker PCA3 is alleen verhoogd in prostaatkankerweefsel zodat dit een meer specifieke indicator van kanker is dan PSA en het aantal biopsieën kan vermijden.

De normale overleving van mannen met een diagnose van uitgezaaide prostaatkanker is slechts 2 jaar, in vergeleking van een overleving van meer dan 10 jaar bij de mannen met een diagnose van vroegtijde prostaatkanker. De PCA3 is niet invasief, daar het gaat om een eenvoudige urinebepalingstest.(Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Nieuwe erfelijke oorzaak van psoriasis ontdekt

4th December 2007

Researchers van het Universitair Medisch Centrum St. Radhoud in het Nederlandse Nijmegen hebben een nieuw erfelijk oorzaak van de huidziekte psoriasis ontdekt. De genetische variatie van een groep genen (op het chromosoom 8) geeft een verhoogde kans op de incidentie van psoriasis. Patiënten met psoriasis hebben doorsnee genomen meer copy’s van de defensines (vgl. antibiotica).

Meer van dergelijke kopieën betekent dat er ook meer defensine-eiwit in de huid aanwezig is. Daardoor reageert de huis significant effectiever op infecties. Dit heeft als mogelijk gevolg dat de huid ook de neiging vertoont zeer sterk op ontstekingsinhibitoren te reageren, wat een verhoogde evidentie betekend voor psoriasis.

De medewerkers aan dit onderzoek melden dat de primaire oorzaak van de psoriasis niet alleen de cellen van het immuunsysteem moet worden gezocht, maar ook in de texture van de huidcellen zelf.(Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Langdurig nacht- of shiftwerk geeft verhoogd risico op kanker

2nd December 2007

In de schoot van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek beslist dat vanaf volgende maand ploegenarbeid officieel wordt opgenomen in de lijst van mogelijke kankerverwekkende omstandigheden. Deze notificatie baseert zich op uitgebreide onderzoekingen bij verpleging- en vliegtuigpersoneel. Deze studies geven duidelijk een link dat langdurig nacht-of shift werken een verhoogd risico geeft voor kankerincidenties.

Verondersteld wordt dat de verminderde aanmaak van het hormoon Melatonine , die de vorming van tumoren zou indijken, de oorzaak is dixit de WGO. Onderzoekers vrezen dat de twee boven aangehaalde factoren, een gevaar betekenen voor onze ingebouwde biologische klok . Men weet dat het Melatonine hoofdzakelijk gedurende de nacht wordt aangemaakt, en dat blootstelling van Melatonine aan licht deze productie doet teruglopen.

Volgens dokter Schrijvers, hebben mensen met slapeloosheid problemen een verminderde melatonineproductie.  Het Melatonine is een neurotransmittor komende van serotine die geproduceerd wordt in de epiphyse en het netvlies.  Momenteel zijn onderzoekers bezig om methodieken te ontwerpen om het melatoninegehaalte bij die doelgroep op peil te houden. Een van mogelijkheden is om het Melatonine toe te dienen als supplement en een alternatieve bron te vinden voor vervanging van kunstlicht. (Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Terugbetaling van geneesmiddel voor M.S. patienten

1st December 2007

Vanaf heden wordt het geneesmiddel Tysabri (Natalizumab), van de pharma producent Biogen Idec & Elan corp. voor behandeling van Multiple Sclerose terugbetaald door het RIZIV. Multiple sclerose is een degeneratieve immuumziekte en Tysabri vertraagt de evolutie van deze aandoening naar invaliditeit en herleidt de aantal relapses met ongeveer 66%. wat hoopgevend is.

De patiënten die met het geneesmiddel  behandeld worden, moeten één maal per maand voor een uurtje naar het ziekenhuis, waar het geneesmiddel via infuusweg wordt toegediend. Het remgeld per toediening bedraagt 10,80 Euro.(Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »