Chiron21.be

weblog over gezondheid

Archive for March, 2009

Hoop voor patiënten met een kanker en uitzaaiingen

9th March 2009

In negentig procent van patiënten die overlijden aan een kankeraandoening,  zijn de uitzaaiingen of metastasen de doodsoorzaak. Britse onderzoekers hebben voor het eerst het belangrijk enzym ( eiwit)  waargenomen dat de oorzaak is van de uitspreiding van het basis kankergezwel in het menselijk lichaam.

Het enzym lysyl-oxidase is bij machte signalen uit te zenden naar andere localisatie in het lichaam en deze zich op te stellen voor het ontvangen van kankercellen. Zonder dit voorbereidingsproces zou de nieuwe localisatie te agressief staan voor het ontvangen van de kankercellen.

Deze recente ontdekking geeft hoop op het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel(en) dat de penetrante doelstelling van het enzym kan afweren/ (Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

De prik tegen nicotine-verslaving

6th March 2009

Men steekt een sigaret op, maar je merkt er niets van. Men proeft hem wel, je ziet de rook, maar het fijne gevoel dat de nicotine doorgaans geeft, blijft weg. Dat is het werkingsmechanisme waarmee het anti-rookvaccin NicVax personen moet helpen te stoppen met roken.

Men neemt de beslissing te stoppen met roken. De gevaren rond tabak zijn meer dan gekend. Althans, de gekende gevaren zijn gekend. Nicotine, de verslavende factor van de tabaksplant, is het onderwerp van veelvuldig onderzoek. Dat is niet alleen onderzoek om aan te tonen hoe gevaarlijk tabak wel is, dat is hoofdzakelijk onderzoek naar de manier om met nicotine ondanks (of dankzij) een totaal tabaksverbod, heel veel geld te verdienen.

Het synthetiseren van nicotine draait op volle toeren en de farmaceutische nijverheid speelt in op de “medische toepassingen van de het dodelijk product. De nicotine werkt de verslaving in de hand, maar het zijn de andere producten zoals het teergehalte en andere aanverwante producten die vrijkomen, die de medische complicaties veroorzaken, zoals het leggen van een sliplaag in het cardio-vasculaire stelsel.

Het Maastrichste onderzoekcentra Caphri start een groot onderzoek naar de effective werking van de anti-rookprik “NicVaX”.  ‘Eigenlijk is het simpel’, zegt professor Onno van Schayck, die het onderzoek leidt. ‘Zes keer in een half jaar geven we de roker een prikje’. Het vaccin vraagt aan het lichaam om grote eiwitten aan te maken, de zogezegde antilichamen.

Deze antilichamen binden zich aan de nicotine. Hierdoor worden de nicotinedeeltjes te groot om de hersenen te bereiken. Normaal maakt nicotine in de hersenen het dopamine “een neurotransmittor”  aan, wat de ‘kick’ geeft. Bij NicVax gebeurt dat niet. De anti-rook prikt moet de terugval in de oude gewoonte ondervangen. De sigaret heeft op ingeënte personen namelijk geen effect meer. Dus het genoegen van het roken verdwijnt.  Ontwenning verschijnselen worden voorkomen, daar in de begin periode van de therapie een bepaald gedeelte toch nog de hersenbloed barriere kan doorbreken om de ontwenningsverschijnselen op te vangen.

NicVax krijgt een snelprocedure voor goedkeuring door de Food & Drug Administration  (FDA)  van de V.S. en als alles goed gaat zal het product snel in de handel komen.  Nicvax wordt op punt gesteld door Nabi farmaproducent. Eens dat NicVax bij de apotheker verkrijgbaar is, kan de arts het voorschrijven. Betreffende mogelijke terugbetaling in de toekomst is nog niets gekend. ( Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »