Chiron21.be

weblog over gezondheid

Archive for November, 2008

Anti-inflammatoire geneesmiddelen verdubbelen risico op hartinfarct.

26th November 2008

Bepaalde van deze geneesmiddelen die ook worden gebruikt als pijnstillers, waarvan sommige op de vrije markt te koop zijn, zonder medisch voorschrift,  kunnen een verdubbeling van het risico op een mogelijk hartinfarct  veroorzaken. Dat blijkt uit een waarschuwend signaal uit te analyse van meer dan 1 miljoen dossier geregistreerd tussen de periode 1997 tot 2005,  door cardiologen in Kopenhagen.

Volgens de vrij gekomen resultaten mag men veronderstellen dat het risico op hartinfarcten bijna met 100 procent steeg bij gezonde mensen na het innemen van  geneesmiddel op basis van “Ibuprofen”.  Dit product is oorspronkelijk een anti-onstekingsproduct met een pijnstillende werking. Volgens de Kopenhaagse onderzoeker, Torp-Pederson, zelf hartspecialist die het onderzoek leidde,  geeft volgend besluitvorming.

“Een zeer groot percentage van de bevolking neemt dit product. En het zijn gezonde mensen die daardoor het risico op een hartinfarct verdubbelen.”  De Deense dienst voor Gezondheidstoezicht verklaarde dat zij de resultaten van het onderzoek “zeer ernstig” neemt. Het farmacon “Ibuprofen” staat al eerder ter discussie in de farmaceutische wereld.

De Amerikaanse farmagigant Merck & C° had het vroegere farmaceutisch product Vioxx (Refocoxib) al meer dan 18 maanden geleden van de markt gehaald wegens een verdubbeling van het aantal hartaanvallen en beroertes na de inname.  Het geneesmiddel “Ibuprofen”   heeft zijn waarde als anti-onstekingsremmer, doch voorzichtig is geboden bij het gebruik als pijnstiller en zeker niet zonder medisch voorschrift. (Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Nieuw Vlaams geneesmiddel bij tuberculose behandeling.

1st November 2008

Een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van hardnekkige tuberculose werd ontworpen door Vlaamse wetenschappers van het bedrijf Tibotec. Dit geneesmiddel blijkt vijf maal een betere genezing te geven dan de klassieke antibiotica. Tibotec is een spin-off van Janssen Pharmaceutica en researchafdeling van de multinational Johnson & Johnson, met vestiging te Mechelen.

Tbc wordt steeds moeilijker te behandelen, want de Koch bacil wordt resistent tegen vrijwel alle bekende antibiotica. Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer een half miljoen patiënten met multiresistente tbc. Koen Andries, een Tibotec-medewerker meldde vier jaar geleden dat zijn ploeg een totaal nieuw molecule hadden ontwikkeld, het TMC 207. De eerste resultaten werden bekend gemaakt gedurende een congres in  Washington door dr. Diacon van de Stellenbosch universiteit in Zuid-Afrika Deze blijkt nu ophefmakend.

Een reeks van multiresistente tbc-patiënten namen de klassieke coctail van vijf antibiotica plus TMC 207 en een even grote groep van patiënten namen dezelfde antibiotica cocktail met een placebo. De evaluatie van acht weken inname dat het product goed getolereerd werd en in de helft van de behandelde patiënten een merkwaardige daling van het ziektebeeld.

In de patiëntengroep die de antibiotica met placebo innamen amper een daling van 8,7 procent, of ruim vijf keer minder resultaat. Het zal nog minsten twee jaar vragen voor het nieuw produckt TMC 207 op punt staat om op de markt te verwachten. (Hugo J. Lücke)

Posted in Uncategorized | No Comments »