Chiron21.be

weblog over gezondheid

Nieuw Vlaams geneesmiddel bij tuberculose behandeling.

1st November 2008

Een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van hardnekkige tuberculose werd ontworpen door Vlaamse wetenschappers van het bedrijf Tibotec. Dit geneesmiddel blijkt vijf maal een betere genezing te geven dan de klassieke antibiotica. Tibotec is een spin-off van Janssen Pharmaceutica en researchafdeling van de multinational Johnson & Johnson, met vestiging te Mechelen.

Tbc wordt steeds moeilijker te behandelen, want de Koch bacil wordt resistent tegen vrijwel alle bekende antibiotica. Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer een half miljoen patiënten met multiresistente tbc. Koen Andries, een Tibotec-medewerker meldde vier jaar geleden dat zijn ploeg een totaal nieuw molecule hadden ontwikkeld, het TMC 207. De eerste resultaten werden bekend gemaakt gedurende een congres in  Washington door dr. Diacon van de Stellenbosch universiteit in Zuid-Afrika Deze blijkt nu ophefmakend.

Een reeks van multiresistente tbc-patiënten namen de klassieke coctail van vijf antibiotica plus TMC 207 en een even grote groep van patiënten namen dezelfde antibiotica cocktail met een placebo. De evaluatie van acht weken inname dat het product goed getolereerd werd en in de helft van de behandelde patiënten een merkwaardige daling van het ziektebeeld.

In de patiëntengroep die de antibiotica met placebo innamen amper een daling van 8,7 procent, of ruim vijf keer minder resultaat. Het zal nog minsten twee jaar vragen voor het nieuw produckt TMC 207 op punt staat om op de markt te verwachten. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>