Chiron21.be

weblog over gezondheid

Anti-inflammatoire geneesmiddelen verdubbelen risico op hartinfarct.

26th November 2008

Bepaalde van deze geneesmiddelen die ook worden gebruikt als pijnstillers, waarvan sommige op de vrije markt te koop zijn, zonder medisch voorschrift,  kunnen een verdubbeling van het risico op een mogelijk hartinfarct  veroorzaken. Dat blijkt uit een waarschuwend signaal uit te analyse van meer dan 1 miljoen dossier geregistreerd tussen de periode 1997 tot 2005,  door cardiologen in Kopenhagen.

Volgens de vrij gekomen resultaten mag men veronderstellen dat het risico op hartinfarcten bijna met 100 procent steeg bij gezonde mensen na het innemen van  geneesmiddel op basis van “Ibuprofen”.  Dit product is oorspronkelijk een anti-onstekingsproduct met een pijnstillende werking. Volgens de Kopenhaagse onderzoeker, Torp-Pederson, zelf hartspecialist die het onderzoek leidde,  geeft volgend besluitvorming.

“Een zeer groot percentage van de bevolking neemt dit product. En het zijn gezonde mensen die daardoor het risico op een hartinfarct verdubbelen.”  De Deense dienst voor Gezondheidstoezicht verklaarde dat zij de resultaten van het onderzoek “zeer ernstig” neemt. Het farmacon “Ibuprofen” staat al eerder ter discussie in de farmaceutische wereld.

De Amerikaanse farmagigant Merck & C° had het vroegere farmaceutisch product Vioxx (Refocoxib) al meer dan 18 maanden geleden van de markt gehaald wegens een verdubbeling van het aantal hartaanvallen en beroertes na de inname.  Het geneesmiddel “Ibuprofen”   heeft zijn waarde als anti-onstekingsremmer, doch voorzichtig is geboden bij het gebruik als pijnstiller en zeker niet zonder medisch voorschrift. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>