Chiron21.be

weblog over gezondheid

Dehydratie bij bejaarden, een groot probleem

13th December 2007

Daar bejaarden veel gevoeliger zijn voor uitdrogingsverschijnselen en zeker in risicotoestanden: zoals koorst, bewijstzijnproblemen en hoge koorts en ander factoren, is het aangeraden de vochtbalans op peil te houden. Het is niet alleen om aan water te geraken wegens een verminderde mobiliteit en ook om water in huis te halen, wegens overgewicht of geen mantelzorg.

Andere factoren spelen ook een grote rol, zoals een verminderde nierfunctie die wegens de leeftijd sterk wordt beinvloed gepaard gaande met bepaalde ziektepatronen zoals diabetes en hypertensie. Ook kunnen bepaalde geneesmiddelen zoals diuretica die een verstoring geven van de vochtbalans van de patiënt. Men weet dat een bejaarde een grotere behoefte heeft aan de inname van vocht.

Bij een bejaarde patiënt  is het wenselijk om deze te bewegen om met regelmaat en in kleine hoeveelheden water te drinken.  Aangeraden is om dagelijks toch minsten 2 liter tot zich te nemen liefst in kleine hoeveelheden. Liefst een variatie van plat of bruisend water, thee of kruidenthee afgewisseld met groentenbouillons, liefst zoutvrij.

Bij koorts of bij hevige buitenwarmte  de inname van water opvoeren.  Het groot probleem is bij alleenstaande mensen zonder mantelzorg of een handicap qua mobiliteit beroep te doen aan de  diensten de O.C.M.W. die een thuiszorg op maat kunnen uitwerken, qua boodschappen doen en veel andere zaken, Deze dienstencentra kunnen niet alleen advies geven maar adequate oplossingen voorstellen.(Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>