Chiron21.be

weblog over gezondheid

Langdurig nacht- of shiftwerk geeft verhoogd risico op kanker

2nd December 2007

In de schoot van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek beslist dat vanaf volgende maand ploegenarbeid officieel wordt opgenomen in de lijst van mogelijke kankerverwekkende omstandigheden. Deze notificatie baseert zich op uitgebreide onderzoekingen bij verpleging- en vliegtuigpersoneel. Deze studies geven duidelijk een link dat langdurig nacht-of shift werken een verhoogd risico geeft voor kankerincidenties.

Verondersteld wordt dat de verminderde aanmaak van het hormoon Melatonine , die de vorming van tumoren zou indijken, de oorzaak is dixit de WGO. Onderzoekers vrezen dat de twee boven aangehaalde factoren, een gevaar betekenen voor onze ingebouwde biologische klok . Men weet dat het Melatonine hoofdzakelijk gedurende de nacht wordt aangemaakt, en dat blootstelling van Melatonine aan licht deze productie doet teruglopen.

Volgens dokter Schrijvers, hebben mensen met slapeloosheid problemen een verminderde melatonineproductie.  Het Melatonine is een neurotransmittor komende van serotine die geproduceerd wordt in de epiphyse en het netvlies.  Momenteel zijn onderzoekers bezig om methodieken te ontwerpen om het melatoninegehaalte bij die doelgroep op peil te houden. Een van mogelijkheden is om het Melatonine toe te dienen als supplement en een alternatieve bron te vinden voor vervanging van kunstlicht. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>