Chiron21.be

weblog over gezondheid

Nieuwe erfelijke oorzaak van psoriasis ontdekt

4th December 2007

Researchers van het Universitair Medisch Centrum St. Radhoud in het Nederlandse Nijmegen hebben een nieuw erfelijk oorzaak van de huidziekte psoriasis ontdekt. De genetische variatie van een groep genen (op het chromosoom 8) geeft een verhoogde kans op de incidentie van psoriasis. Patiënten met psoriasis hebben doorsnee genomen meer copy’s van de defensines (vgl. antibiotica).

Meer van dergelijke kopieën betekent dat er ook meer defensine-eiwit in de huid aanwezig is. Daardoor reageert de huis significant effectiever op infecties. Dit heeft als mogelijk gevolg dat de huid ook de neiging vertoont zeer sterk op ontstekingsinhibitoren te reageren, wat een verhoogde evidentie betekend voor psoriasis.

De medewerkers aan dit onderzoek melden dat de primaire oorzaak van de psoriasis niet alleen de cellen van het immuunsysteem moet worden gezocht, maar ook in de texture van de huidcellen zelf.(Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>