Chiron21.be

weblog over gezondheid

Alzheimer in verband met roken en dementie

4th November 2007

Een onderzoeksteam van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum hebben hun bevindingen weergegeven op het risicogedrag van rokers – zelf die gestopt waren met roken ) en de incidentie op helaas het syndroom van Alzheimer en dementie. Voor hij of zij die roken of gerookt hadden is de risico berekening geschat op 50 procent voor de ontwikkeling van hogervermelde ziektes.

Het zou berusten op oxcidatieve stress, dit volgens vorster Monique Breteler. Die stressfactor zou ontstaan wanneer het lichaam teveel vrije radicalen bevat. Deze radicalen zijn restproducten van chemische reactie’s in het lichaam. Doet denken aan de cirkels van Krebbs, die aantoont dat ons lichaam een chemisch fabriek is, gaande van de invoer – oraal of via perfusie – tot het eindproduct namelijk urine en faeces, met al hun metabolieten.

Breteler en haar equipe tonen aan dat die oxcidatieve stress meer voorkomt bij rokers en ook bij zij die gestopt zijn, dan bij groep van de niet-rokers. Daarom zijn de anti-oxidanten zeer belangrijk, zoals vitamine C in welke vorm dan ook zoals verse groenten en citrusvruchten, want die kunnen dergelijke oxidanten doen verminderen. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>