Chiron21.be

weblog over gezondheid

Ouderen meer gevoelig voor microbloedingen in de hersenen

1st April 2008

Uit onderzoek verricht door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam blijkt dat ruim 20 procent van de ouderen dergelijke microbloedingen zich in de hersenen voordoen.  Dit is drie tot viermaal meer dan men had verwacht.  Dankzij de nieuwe beeldvormende technieken heeft men die microbloedingen bij ouderen kunnen opsporen. Deze microbloedingen veroorzaken  hersenbeschadiging.

Deze beschadiging wordt veroorzaakt door het vrijkomen van ijzerafzettingen komende van rode bloedcellen. Dit wetenschappelijk onderzoek kan bijdragen in de behandeling  van dementie en beroerte.  Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam verrichtte het onderzoek op 1.062 mensen van een gemiddelde leeftijd van zeventig jaar en het aantal microbloedingen namen toe met de leeftijd.

Bij personen van zestig tot 69 jaar was de incidentie 18 procent en bij mensen boven de tachtig jaar rond 38 procent. Personen met een bepaalde genafwijking die een hoger risico op de aandoening van Alzheimer geeft, hebben een duidelijk verhoogd aantal microbloedingen dan personen zonder deze genafwijking.  Uiteraard zijn er risicofactoren, zoals roken, te groot  alcoholverbruik en andere die de plaats bepalen van de hersenbeschadiging. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>