Chiron21.be

weblog over gezondheid

Schaamtegevoel en onwetenheid over aambeien

30th March 2008

Er wordt zelden over gepraat. Niettegestaande dat 1 op de 2 twee patiënten er hinder van heeft.  Het is een doodgezwegen aandoening. Veel mensen weten zelfs niet wat het is en hoe het ontstaat.  Bijna een derde van onze bevolking weet niet precies wat aambeien zijn. Van de patiënten die aambeien hebben gehad, weet 15 procent niet hoe zij ontstaan laat staan hoe ermede om te gaan.  Uw huisarts raadplegen is belangrijk.

Een representatief onderzoek bij 541 personen blijkt dat 21 procent van de personen denkt dat je aambeien kan krijgen van een vieze toiletbril en 20 procent veronderstelt dat ze zijn besmet. Meer dan 29 procent  denkt dat het gevolg is van anale seks (in sommige brutale omstandigheden wel).  Door  al deze onzekerheid blijven 45 procent van de klachten onbehandeld. Ruim 43 procent denkt er nooit vanaf te zullen komen.  Volgens dit onderzoek vraagt men zonder blozen een condoom bij de apotheker, maar inlichtingen over aambeien, liever niet.

Aambeien ( speen, hemorroïden) zijn een aandoening waarbij weefsel met bloedvaten in de anus of/en het rectum opzwellen en daarbij ontstoken worden en daardoor kunnen gaan bloeden en soms vergroten. Men heeft twee vormen de inwendige en uitwendige aambeien.  Bij de ontlasting oefent men druk uit op deze aders waardoor zij kunnen gaan  uitzetten en vergroten.
Na ontlasting verdwijnt die druk en ontzwellen de aders.   Doch bij fragile aders kan die druk een bloeding veroorzaken en vindt men in de ontlasting bloed sporen.  De neiging van het ontstaan van aambeien is enigszins erfelijk. Zwangerschap kan een duidelijke risicofactor zijn. Als preventie moet men trachten de ontlasting soepel te houden te houden door een vocht-en vezelrijk dieet, dit als basispijler van een preventieve maatregel  Blijft men toch bloeden dan zal uw huisarts op basis van zijn diagnose u de gepaste medicatie voorschrijven. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>