Chiron21.be

weblog over gezondheid

Test bepaalt werking van borstkankergeneesmiddel

4th November 2007

Het Nederlandse Kanker Instituut, heeft een test ontwikkeld die vooraf bepaald of een behandeling met het borstkankergeneesmiddel Herceptin van geneesmiddelenfabrikant Roche zal aanslaan. Trastuzumab – het werkzaam product van Herceptin – is een recombinant monoclonaal antilichaam dat gebruikt wordt voor de behandeling van bepaalde gemetastaseerde
borstkankers.

Bij 50 procent van de borstkankerspatiënten die Herceptin krijgen, slaat het geneesmiddelen niet aan. Door een biopsie van de tumor, kunnen de onderzoekers voor de start van de behandeling te weten komen of de patiënte resistent is aan dit geneesmiddel. De onderzoekers baseren zich op de genetische structuren van het verwijderde weefsel. Deze methodiek werd al bij 10 patiënten getest, maar er zullen nog een hele reeks proefpersonen moeten volgen alvorens de significantie
kan worden aangetoond, voor de toepassing in de betrokken dienst van het ziekenhuis. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>