Chiron21.be

weblog over gezondheid

Januvia, nieuw geneesmiddel voor diabeticus type 2

28th May 2008

Farmaproducent MSD heeft een nieuw geneesmiddel ontwikkeld van de behandeling voor de diabeticus type 2. Men weet dat glucose ( suiker) en insuline en onderlinge relatie hebben. Het lichaam heeft brandstof nodig om een optimale werking te functioneren. De belangrijkste brandstof is glucose ( suiker) , ook genoemd bloedsuiker. Deze brandstof haalt het lichaam uit het opgenomen voedsel. Als men eet gaat het suikergehalte de hoogte in.

Indien men geen diabetes heeft, zorgt het lichaam zelf voor om de bloedsuiker snel terug op normaal niveau te brengen door insuline aan te maken. Deze insuline staat in voor dat het bloedsuiker door het lichaam wordt opgenomen. De insuline wordt aangemaakt in de pancreas of alvleesklier. Patiënten met een diabeticus type 2 symptoon reageert het lichaam totaal anders gezien een tekort aan insuline. Daarbij maakt de lever teveel glucose aan dat moeilijk door het lichaam wordt opgenomen, met als gevolg een tehoog suikergehalte in het bloed.

Bij de inname van Januvia (sitagliptine) wordt een bepaald enzym geremd, waardoor de darmhormonen niet meteen worden afgeremd. Deze darmhormonen kunnen dus langer hun natuurlijk werk blijven doen en aan bepaalde betacellen in de pancreas dat signaal geven om meer insuline aan te maken. Via dit kanaal geven zij een seintje aan de lever dat er minder glucose hoeft te worden gemaakt. Dit helpt om de bloedsuikerspiegel terug op een normaal te helpen.

Als het bloedsuikergehalte weer op het juiste niveau is, stopt dit proces. Dit proces wordt weer in werking gesteld als het bloedsuikergehalte weer te hoog wordt. Het feit dat het alleen werkt indien nodig is, kan men dit vergelijken met de sensor van een spaarlamp die vaak in buitenverlichting wordt gebruikt: deze gaat pas aan als het ‘s avond donker wordt, en gaat vanzelf uit, als het ‘s ochtends licht wordt. Niet aan te schaffen zonder uw geneesheer daaromtrent te raadplegen.(Hugo. J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>