Chiron21.be

weblog over gezondheid

Blijf uit de greep van de griep

15th August 2008

Griep of influenza vaccinatie beschermt de 55-plusser, personen met diabetes en andere chronische aandoeningen tegen het influenzavirus. Het is aan te bevelen in oktober of november dat elke 55-plusser en voor patiënten met long-, hart-, lever- of nier aandoening aangewezen is om zich tegen griep te laten inenten. Een 55-plusser die zich gezond en fit voelt, leeft in de veronderstelling dat griepinenting voor hem/haar niet nodig is. Doch de natuurlijke weerstand neemt af met de leeftijd en deze voorzorg geeft een extra waarborg op een goede gezondheid.

Het Vlaams Griepplatform richt doelbewust haar pijlen op personen met diabetes jonger dan 55 jaar. Deze oproep vertrok vanuit de vaststelling dat slechts één derde van hen jaarlijks een griepvaccin krijgt. Het Vlaams Griepplatform blijft patiënten met diabetes in hun kijker houden. Griep kan immers bij jonge gezonde personen met diabetes verwikkelingen veroorzaken waarvoor hospitalisatie noodzakelijk is. Een jaarlijks griepvaccinatie biedt daarom de beste garantie om het griepseizoen zonder kleerscheuren door te komen.

Er zijn heel wat misvattingen die dikwijls de oorzaak zijn dat personen de griepvaccinatie weigeren. Dit volledig tenonrechte. Na de toedienen van hetvaccin kan op de injectieplaats een roodheid, zwelling of pijn optreden, maar die klachten verdwijnen snel na een paar dagen. Allergische reactie worden zeldzaam waargenomen.

Het is raadzaam om op het zelfde moment een pneumokokken vaccin te laten toedienen, zeker bij patiënten die een longaandoening hebben of een COPD-patiënt zijn. Dit vaccin bestaat uit 7 of 23 stammen van de pneumokok. Bij patiënten die geen milt meer hebben ( splenectomie) is dit vaccin van levensbelang. De pneumokokken vaccinatie wordt om de 3 jaar toegediend. Deze vaccinnatie wordt door de ziekenfondsen niet terugbetaald. Voor meer informatie richt U tot uw huisarts of apotheker. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>