Chiron21.be

weblog over gezondheid

Leuvense onderzoekers ontdekken incontinentie-eiwit

4th November 2007

Leuvense vorsen hebben een eiwit geïdentificeerd dat de urineblaas reguleert. Het betreft een zogenoemd iononkanaal, een eiwit dat zorgt voor de communicatie van de zenuwsignalen in het lichaam. Die ontdekking biedt toekomst voor het uitwerken van mogelijke nieuwe therapiën voor incontinentieproblemen.

Het ionenkanaal (afgekort TRPV4) zou volgens onderzoekers van de afdeling Experimentele Urologie onder leiding van professor Dirk De Ridder van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg en professor Bernd Nilius van Ion Channel Research, eveneens van de Leuvense universiteit.

Als de blaasspanning stijgt, zorgt het TRPV4 ervoor dat de drang voor mictie wordt doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Tot nu toe was er maar weinig gekend betreffende het ziektepatroon van incontinentie, maar met deze nieuwe informatie van de werking van deze sensor, die volume en druk in de urineblaas controleert, kan dit leiden tot de ontwikkeling van efficiënte therapieën en geneesmiddelen. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>