Chiron21.be

weblog over gezondheid

Hoe een beroerte herkennen

8th November 2007

Als bloedtoevoer naar de hersenen plotseling onderbroken wordt, spreekt men van een beroerte (apoplexie). Er kan sprake zijn van een hersenbloeding, een herseninfarct (CVA) of van een TIC (Transient Ischemisch Aanval of mini-beroerte). De risicofactoren zijn, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, suikerziekte, roken, onvoldoende lichaamsbeweging , obesitas en andere. Een beroerte wordt soms verwart met een hartinfarct.

Sommige slachtoffers van een beroerte sterven niet, maar belanden in hulpeloze en overloze toestanden. Neurologen zeggen indien zij het slachtoffer van een beroerte binnen de drie uur kunnen behandelen, de effecten van een beroerte totaal kunnen omgedraaid worden.

Het moeilijkste deel is het herkennen van een beroerte, de correcte diagnose stellen en de patiënt binnen de drie uur medisch behandelen, wat niet altijd evident is. Je hoeft slechts “4” stappen te onhouden. Ongelukkig is het gemis aan opmerkzaamheid en loopt altijd uit op een ramp. Een omstaander kan een aanval herkennen door het stellen van
“4” vragen.

Vraag aan de persoon te glimlachen (de mondhoeken moeten beide gelijk omhoog gaan). Vraag om beide armen op te steken (de armen moeten beide gelijktijdig met dezelfde krachtinspanning omhoog tillen). Laatste vraag, laat de personen praten of een simpel zinnetje zeggen (er mag geen gebrabbel tussen zijn). Is er een afwijking in een van de gestelde vragen, opletten er zijn problemen.

Aanvullend kan men ook vragen aan de persoon zijn tong uit te steken, indien deze scheef trekt is dat ook een teken van beroerte. Dus bij een afwijking, bel onmiddellijk 100 of 102 en beschrijf de symptonen aan de dispatcher. Nadruk leggen dat er spoed is geboden. Een neuroloog zei, dat als iedereen minstens tien andere mensen kan verwittigen, er zeker een leven kan gered worden.(Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>