Chiron21.be

weblog over gezondheid

14 november Werelddiabetesdag

13th November 2007

De Verenigde naties organiseren op 14 november e.k. de Internationale Diabetesdag. Het thema is diabetes bij kinderen en jongeren. Naar aanleiding van deze Werelddag richt  de Vlaamse Diabetesvereniging volgend weekend (16 tot 18 november)  een Jongerenweekend in Bree(Limburg) in.  Men heeft ook vastgesteld dag dat een groot gedeelte van de jongeren een overgewicht vertonen, dus hun risicokans op diabetes is groot door hun voedsel uptake.

Voor diabetici is het belangrijk dat ze zeer geregeld hun bloedsuiker bepalen.  Het is geweten dat dat deze patiënten een grote fluctuatie vertonen van hun suikerbloedspiegel, samenhangend met de insulinetoediening beinvloedt door de therapietrouwheid ( tijdstip,hoeveelheid en soort), hun activiteit, voeding, stress en mogelijke andere factoren. De bloedsuikertesten tonen aan hoe hoog/laag hun bloedsuker is op het moment van de test.

De hoeveelheid insuline wordt bepaald door de behandelde geneesheer, zeker niet op eigen risico doen, maar deze test geeft wel een controle weer van mogelijke hypo- of hyperglycemie en kan met nuttig medisch advies verwikkelingen op lange termijn voorkomen. Zelf uw bloedsuiker bepalen geeft U een beter inzicht van uw toestand.  Wie zichzelf controleert wordt ook meer zelfstandig.

De frequentie van deze test is afhankelijk van het probleem waarvoor zij uitgevoerd wordt zeker in samenspraak van de behandelende arts.  Dit kan zijn voor zwangeren, op punt stellen van van de insulinetherapie, stabiele diabetes, ziekte, glycemiebepaling voor het slapen gaan,  onduidelijke symptonen of bij het uittreden van zijin dieet naar aanleiding van een feestje . Dit mag natuurlijk geen gewoonte worden voor het risico van gewichtheidstoename. Voor meer info, www.diabetes-vdv.be. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>