Chiron21.be

weblog over gezondheid

Ons lichaam geeft geheimen prijs

30th November 2007

De nieuwe CT scan ” Brilliance” brengt beroering in de medische beeldvorming. De Brilliance is ontwikkeld door de Nederlandse electronicagigant Philips  (NL) en werd deze week in de VS voorgesteld. Het toestel kan in minder dan één minuut een volledige driedimensionel beeld van heel het menselijk lichaam, met een tot nu toe onbestaande helderheid weergeven, met een stralingdosis die 80% lager is dan tot nu toe.

De Brilliance kan het menselijk skelet, ingewanden en de bloedvaten weergeven niet te vergelijken met de vorige scantoestellen. Hij is zo krachtig dat een vlijmscherp beeld van als voorbeeld van het hart tijdens amper twee hartslagen geschoten wordt.  Het laat toe geneesheren een snellere en betere te stellen .Dit zou zijn groot belang hebben bij kankeronderzoek, bepalen van cerebro vasculaire infarct en natuurlijk het hartinfarct.

De patiënt wordt door een draaiende röntgenbron geschoven. Deze bron geeft een smalle bundel straling af die in een rechte lijn doorheen de patiënt gaat.  Die straal wordt verzwakt door alle weefsels waardoor zij gaat. De sterkte van de resterende straling wordt gemeten door een detector. Dan worden de bundel en de detector iets verschoven en wordt een nieuw ” coupe ” van het lichaam gemeten.

Op basis van die metingen maakt de computer een dwarsdoorsnede van het lichaam of orgaan. Het toestel laat toe om hele organen kunnen in beeld te reproduceren alsof zij buiten het lichaam van de patiënt staan. De 3D beelden kunnen gedraaid worden en vanuit alle richtingen bekeken worden. Zo kunnen geneesheren de minste afwijking aan een orgaan of bot vaststellen met als gevolg een betere diagnose.

Deze nieuwe CT-scan is sneller dan de bestaande scanners. De ring waarin de röntgenbron zit draait viermaal per seconde rond, dit is 22 sneller dan bij de oudere toestellen en laat toe om de patiënt minder lang aan de radioactieve straling bloot te stellen.  De beelden kunnen ook op grote afstand worden geraadpleegd.  Prijskaartje nog niet gekend. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>