Chiron21.be

weblog over gezondheid

Vaccin tegen baarmoederhalskanker is wel veilig

27th January 2008

Het vaccin “Gardasal” tegen het humaan papillomavirus (baarmoederhalskanker), is niet de oorzaak van de plotse dood van één Duits, één Oostenrijks meisje en drie Amerikaanse in 2007. In de V.S. ligt het vaccin onder vuur omdat het onveilig zou zijn en veel bijwerkingen vertonen. Deze beschuldigingen komen van lobbygroepen tegen vaccins en onbetrouwbare websites, dit volgens de farmagigant Sanofi-Pasteur-MSD.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap verwerpt zowel de link met de sterfgevallen als de opmerkingen over abnormale neveneffecten en ziet geen dwingende reden om in te grijpen. Gynaecologe Marleen Temmerman is zelfs lovend en zegt ” De vrouwen die deelnamen aan de klinische studies voor Gardasal, worden reeds 7 jaar van dichtbij nagecheckt, en er is niet één noemenswaardige bijwerking waargenomen.”

Het Humaan Papillomavirus, ook wel HPV genoemd, is een onderdeel van van het genus Papovaviridae . Deze groep van virussen kunnen abnormale celgroei van huid en slijmvliezen veroorzaken. HPV kan het mogelijke risico voor het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker, waaronder baarmoederhalskanker, verhogen. Bepaalde typen worden gezien als een mogelijk seksueel overdraagbare aandoening ( SOA). Hugo J. Lücke.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>