Chiron21.be

weblog over gezondheid

Seropositieve patiënten onder aidsmedicatie mogen vrijen zonder condoom

31st January 2008

In het vaktijdschrift “Bulletin des médecins suisses” verschijnt deze week een bijdrage dat stelt dat koppels van wie één partner drager is van het HIV-virus toch veilig kan vrijen zonder condoom. De voorwaarde is dat de HIV patient stipt (therapietrouw) en onder de beleiding van zijn arts een behandeling met aidsmedicatie volgt dit tenminste gedurende een 6-tal maanden en bijkomend een niet lijdt aan een andere sexueel overdraagbare ziekte en dat zijn virale lading lager is dan 5o copies/ml plasma (equivalent van minder dan 1.70 logs) van Cobas Amplicor HIV-1 Monitor  TM Roche versie 1.5.

Dit naar aanleiding van een Spaanse studie daterend van 2002, waarbij +/- 393 hetero-koppels met één partner die besmet is, werden gevolgd. Zij die geen aidsremmers namen , leidde seks zonder condoom in 8,6 wezelijk gevaar voor besmetting. Daarentegen stond dat zij die wel hun geneesmiddelen met therapietrouw innamen geen virusoverdracht werd waargenomen.

Voor experten in de virologie is een onomstotelijk wetenschappelijk bewijs niet aanwezig. Maar dat geldt net zo goed voor de stelling dat HIV overgedragen zou worden door kussen. Terwille dat andere sexueel overdraagbare ziekten de doelwerking van aidsremmers kunnen verstoren, wordt voor afwisselende sexueel contacten toch geöpteerd om het condoom te gebruiken. Te vermelden dat een vrouwelijke HIV-patiënt die wil vrijen zonder condoom rekening moet houden met een ongewenste moederschap, daar de aidsmedicatie een invloed kan hebben op contraceptiva.(Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>