Chiron21.be

weblog over gezondheid

Antibiotica niet werkzaam bij verkoudheid en grieptoestanden

3rd February 2008

Aan groot aantal aandoeningen zoals griep,verkoudheid, vele keel-en oorontstekingen en andere infectiëuse ziekten zijn voornamelijk van virale oorsprong. Daarin zijn antibiotica niet werkzaam, daar zij ingrijpen tegen bacteriën met als gevolg dat het toedienen van deze farmaca zinloos is. Integendeel zij veroorzaken mogelijke resistentie indien men wel een ernstige infectie zou ontwikkelen.

Bij griep en dergelijke aandoeningen is het beter dat men het lichaam zelf zijn natuurlijk genezing proces laat ontwikkelen, opgebouwd uit eigen immuniteit. Antibiotica hebben ook geen enkel aangrijpinspunt op de klachten en geven geen versnelling van het genezingsproces.  Zelf bij een koorst van 39°C. is het beter het lichaam zijn eigen verdedingsmechanisme te laten werken.

Koorst, hoofdpijn, spierpijn en andere kleine klachten kunnen ingedijkt worden met een koorstwerend middel, zoals een eenvoudige pijnstiller op basis van een aspirine like farmacon of een paracetamol derivaat, afhankelijk van de maaggevoeligheid van de patiënt.

Toch is het mogelijk dat uw geneesheer toch een antibiotica voorschrijft indien hij een onderliggende bacteriële infectie (een longinfectie of een bijkomende besmetting) vermoedt. Het is aan te raden de voorgeschreven dosering te respecteren een ook de voorgeschreven dosis uit te nemen. Zelfs als de patiënt zich beter of genezen voelt, de behandeling niet onderbreken.

Bij hoge koorst of hevige pijn uw geneesheer raadplegen als deze langer dan 4 dagen duurt of indien er andere klachten optreden waarover u ongerust bent. Deze klachten kunnen multipel zijn zoals een ernstige keelpijn en huiduitslag of een moeilijke ademhaling.(Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>