Chiron21.be

weblog over gezondheid

Een mogelijk nieuw geneesmiddel voor behandeling van alcoholisme

15th February 2008

Uit een Amerikaanse studie die genoteerd werd op Science Express, dat een online versie is van het wetenschappelijk magazine Science, zou er een nieuw geneesmiddel in ontwikkeling zijn die de ontwenningsverschijnselen bij alcohol abuse in stresstoestanden zou beperken.  Het geneesmiddel zou bij de alcolholverslaafden hun afhankelijkheid van alcohol tegen gaan.

Deze studie, die werd uitgevoerd bij een vijftigtal verslaafden die door hun toestand in het hospitaal werden opgenomen, heeft men waargenomen dat dat alcohol verslaving zich richt op een bepaald gedeelte van de hersenen, namelijk op de receptor neurokinase 1.  Deze receptor controleert de geestelijke reactie op stresssituaties. Men weet dat in een stress toestand de bij bepaalde patiënten met een groot  alcoholverbruik een grotere behoefte hebben aan alcoholische dranken.

Deze patiënten verbleven na hun ontwenning een viertal weken in het geneeskundig centrum. Een deel van deze patiënten kregen een placebo en de andere helft het geneesmiddel.  Men heeft waargenomen dat alle patiënten de de gekende ontwenningsverschijnselen vertoonden ( tremor, angst, desoriëntatie  enz.) maar de patienten die het geneesmiddel hadden genomen, waar beduidend minder. Zou dit een stap vooruit kunnen in de behandeling van alcoholisme. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>