Chiron21.be

weblog over gezondheid

Terugbetaling geneesmiddel voor de ziekte van Crohn

2nd March 2008

Vanaf heden wordt het geneesmiddel Humira terug betaald voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Humira (adalimumab) van de pharma-fabrikant Abbott, is reeds enige tijd gekend in de medische wereld, maar was duur en niet terugbetaald.  Het geneesmiddel is een volledig humaan antilichaam tegen het stofje TNF-alfa, een zogenoemde TNF-blokker.  Deze TNF-alfa is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het op gang brengen en onderhouden van ontstekingen.

Wanneer het overmatig geproduceerd wordt, speelt het een centrale rol bij de chronische ontstekingsreacties zoals deze voorkomen bij verschillende auto-immuunziekten. Patiënten zullen voortaan slechts 10,80 EURO  van de totale kostprijs van Humira (1.161,03 EURO) met eigen middelen  moeten betalen. Voor wie recht heeft op een verhoogde terugbetaling van de ziekteverzekering (OMNIO)  is dat dan 7,20 EURO.

Als toelichting, de ziekte van Crohn, genoemd naar de Amerikaanse arts Burrill Crohn (1884-1983) is een ontstekingsziekte van het darmkanaal vaak vooral van de overgang van de dunne darm naar de dikke darm, maar hij kan op iedere plaats van het darmkanaal voorkomen. Samen met colitis ulcerosa is het de belangrijkste chronische ontstekingsziekte van de darm,  die veel problemen kan veroorzaken.(Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>