Chiron21.be

weblog over gezondheid

Wereld Glaucoom Dag: Oogcontrole voor iedereen boven de 40

6th March 2008

Glaucoon is werelwijd één van de belangrijkste en vermijdbare oorzaken van blindheid. Minstens 2 procent van de Belgen boven de 40 jaar heeft glaucoom, vaak zonder het zelf te weten. Bij glaucoom sterven, de oogzenuwcellen langzaam af, meestal door een verhoogde oogdruk. Omdat de dode cellen niet vervangen kunnen worden, is het verlies aan gezichtsvermogen definitief.

Het is een pijnloos verloop waardoor de helft van de zieke niet weet of zij glaucoom hebben en wordt de ziekte pas in een late fase vastgesteld.  De bedoeling van deze eerste Wereld Glaucoom Dag is het glaucoom bij het brede publiek kenbaar te maken en de mensen te motiveren een oogcontrole te laten uitvoeren, ook wanneer er geen directe klachten zijn. Een tijdige vaststelling en behandeling voorkomt een visuele handicap.

De oogarts meet de oogdruk en wordt de oogzenuw onderzocht. Een verhoogde oogdruk kan verlaagd worden met aangepaste oogdruppels, met een laserbehandeling of met een chirurgische ingreep. De zeldzame vormen van glaucoom veroorzaakt door minder hoge oogdruk en een verminderde bloeddoorstroming ter hoogte van de oogzenuw, kunnen oogartsen door een abnormale uitholling van de oogzenuw op te sporen. (Hugo J. Lucke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>