Chiron21.be

weblog over gezondheid

Virus VSV doodt hersentumoren

8th March 2008

In de universiteit van Yale hebben onderzoekers een nieuwe ontdekking gedaan, die de behandeling van hersentumoren kan behandelen op een eenvoudige wijze. Zij hebben een virus ontdekt met codenaam VSV.  Deze vorsers hebben hun bevindingen gepubliceerd in the Journal of Neurosciende.  Specifiek aan dit virus is, dat het alleen tumorcellen doodt zonder gezonde cellen aan te tasten.

Met de bestaande gekende technieken worden niet alle tumorcellen in één keer verwijderd. Dit laat de tumor toe om de geëlimineerde cellen te vervangen en terug te reproduceren .  Met de ontdekking van de VSV-virus blijkt hier een drastische verandering in te komen dat ten goede komt van de patiënt.

De door de onderzoekers geconstruëerde VSV-virus lijkt goed qua structuur op de virus die rabiës of het hondsdolheidvirus veroorzaakt. Na inspuiting in een bloedvat verspreidt VSV zich naar de locatie waar de tumor aanwezig is. Ter plaatse worden de hersentumorcellen  geinfecteerd. De geÏnfecteerde tumorcellen gaan met VSV-vrussen produceren, waardoor deze zich zelf uitschakelen. Het geproduceerde VSV komt vrij als de tumorcellen dood gaat en kan dan weer nieuwe tumorcellen infecteren.

Een drie-tal dagen na het toedienen van dit virus was (bijna) de gehele tumor geïnfecteerd, met als resultaat dat zij dood waren of aan het doodgaan. Het VSV-virus werk vrij selectief. Op de 10.000 tumorcellen die VSV heeft geïnfecteerd is er maar één  gezonde hersencen die werd aangetast

Het beginsel van het inzetten van virussen bij het helpen opruimer van tumorcellen was reeds lang gekend, maar die virussen konden niet delen. Het nadeel was dat dan maar een klein gedeelte van de hersentumorcellen werden geïnfecteerd.  Nu is het mogelijk om delende virussen te gebruiken, maar nog nooit werd een virus gevonden die effeciënt en specifiek werkt zoals het VSV-virus. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>