Chiron21.be

weblog over gezondheid

60 plussers moeten 30 minuten per dag bewegen

9th March 2008

Om hun levenskwaliteit zo hoog mogelijk te houden en te behouden, kunnen 60-plussers heel veel zelf doen, namelijk de discipline aankweken om per dag minstens 30 minuten te bewegen en hun geest actief te houden. Om die boodschap te ondersteunen heeft het “”Europees Thematisch Netwerk in Aangepast Bewegen” een dvd en een opleidingsprogramma voor begeleiders opgesteld.

Het vernoemd netwerk verzamelt experten uit 29 Europese landen en staat onder leiding van professor Herman van Coppenolle (KUL). Uit onderzoek blijkt dat denioren, senioren en ouderen verschillende ziekten kunnen voorkomen door meer te bewegen, zegt van Coppenolle. Gevraagd wordt hun geliefde activiteiten zoals  reizen, wandelen, fietsen, zwemmen en andere bezigheden actief te blijven onderhouden.

Dat laat hen toe om ook langer zelfstandig te wonen, maar dit geldt ook voor personen die met een aangeboren of verworven fysieke beperking of handicap hebben. Mede door de vergrijzing is er een ‘aardverschuiving’ nodig om de mentaliteit van onze doelgroepen te veranderen, dixit Van Coppenolle. Volgens Dirk Tielemans (ex VRT journalist) die actief sport beoefent is hij niet meer ziek geweest en leeft hij meer dan ooit met plezier.(Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>