Chiron21.be

weblog over gezondheid

Hersenweek-brain Awarness Week

12th March 2008

Van 10 tot 16 maart staat in het teken van de toestand van onze hersenen.  Deze week is bedoeld om de publieke opinie te sensibiliseren qua de toestand van onze hersenen en het hersenonderzoek, en hoe staat het met onze hersenfunctie. Hoe kan dit cardinaal orgaan ziek gaan, welke onderzoekingmethodieken staan er ter onze beschikking. Vragen waar onze medici dagelijks mede worden geconfronteerd wegens de vergrijzing van onze maatschappij

Volgens bepaalde onderzoekingen in E.U.-25  vertegenwoordigen ongeveer 35 procent van hersenaandoeningen van de totale last van alle ziekten, wat een zeer groot percentage is. De meest recente studie omtrend dit item komt van de  European Journal of Neurologie ,juin 2005 die een kostenplaatje heeft gemaakt van 12 hersenaandoeningen in E.U-25. Dit omvat neurologische pathologiën , gaande van dementie, epilepsie, migraine, hoofdpijnen, MS, Parkinson, CVA.

Daarbij komen de neuro-chirurgische pathologiën zoals hersentumoren, traumatisch hersenletsel, en de mentale aandoeningen zoals verslaving aan producten, angst-stemmingsstoornissen en de psychosomatische aandoening.  In de omschreven EU-25 lijden liefst 127 miljoen personen aan één of andere vorm van een hersenaandoening. De meest voorkomende hersendysfunctie is de angststoornis problematiek (41 miljoen patiënten), stemmingstoornisproblemen (21 miljoen patiënten)  Op de vierde plaats staan , verslaving (drugs, alcohol en andere) waarmede een schatting wordt gemaakt van 9 miljoen Europeanen. Indien men het tabagisme ermede in berekend komt men een onthutsend getal van 37 miljoen patiënten.

Totaal kostenplaatje voor de EU-25 qua geneeskundige verzorging bedraagt 386 miljard euro in zijn totaliteit of 829 euro per inwoner, NIET per patiënt. Waarschijnlijk ligt deze kostenberaming nu hoger, daar deze statische  gegevens dateren van 2004.
In België lijden bijna 3 miljoen mensen ( 28 procent) aan een hersenaandoening. De totale kostprijs is ingeschat op 10 miljard euro (alle kosten inbegrepen)

De Brain awarness Week is een initiatief van de Dana Alliance for Brain Initiatives en zijn Europese tak, de European Alliance for the Brain, EDAB. In deBenelux geven vorsers van de verschillende universiteiten in scholen informatie qua de hersenen en betreffende hersenonderzoek methodieken. Voor info: www. brainweek.dana.org. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>