Chiron21.be

weblog over gezondheid

Arts Peter Piot hoofd van Unaids nu ook voorzitter van de Koning Boudewijn Stichting

12th March 2008

Een internationale autoriteit betreffende aidsbestrijding is nu ook (eind 2007) benoemd als voorzitter van de Koning Boudewijn Stichting. Deze arts staat sinds 1994 aan het hoofd van Unaids, het VN-programma voor de strijd qua seropositieve patiënten en Aids. PeterPiot kreeg verschillende internationale onderscheidingen voor zijn wetenschappelijke bijdragen aan deze gerelateerde problematiek.

Ondanks de verontrustende cijfers werelwijds leven ongeveer een 40 miljoen mensen met deze aandoening. Hij is hoopvol door het feit dat ook de aids-remmers in Afrika hun toegang kennen, het continent dat het meest is getroffen door deze aandoening. Ook heeft  Peter Piot een enorme impact gehad op de embola-epidemie in het huidige Congo.  Peter Piot is van opleiding micro-bioloog en was professor in de Universiteit van Antwerpen en het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen.

Vanaf oktober 1983 ging heel zijn interesse naar de Aids-problematiek. Zijn projet “SIDA”  in het voormalige Zaïre, was het eerste internationaal aidsproject in Afrika en maakte van hem de pionier in het aidsonderzoek. Hij haalde ook aids uit het taboesfeer en stimuleerde vele andere vorsers om de strijd tegen het aids-virus aan te gaan. Van 1991 was Peter Piot hoofd van de International Aids  Societye (IAS).  In 1994 besloot de VN een overkoepelend orgaan op te richten om de strijd tegen HIV en Aids op te richten en besloten om Peter Piot te benoemen als eerste directeur met als zetel in Geneve.

Sedert 1995 is Peter Piot gelauwerd met eredoctoraten, en in hetzelfde jaar verleende Koning Albert II hem de titel als baron.  Ook is recentelijk beslist om Peter Piot te benoemen als voorzitter van de Koning Boudewijn Stichting. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>