Chiron21.be

weblog over gezondheid

Vaccin tegen rookverslaving op komst

13th March 2008

Er is hoop voor sommige rokers die er niet in slagen de sigaret te laten, al weten ze perfect welke schadelijke gevolgen -zelfs fatale-gevolgen oplopen van hun verslaving. Er wordt namelijk energiek gezocht, en wel in verscheidene laboratoria naar een vaccin tegen de rookverslaving. Een van de verst gevorderde studies is te danken aan de ploeg van professor Jacques Cornu van Laussane.

Die werkt aan een vaccin die de nicotine in het bloed circuleert moet verhinderen de hersenen te bereiken. De nicotine wordt geassocieerd  met een inactieve fraktie van een virus. Ook als is deze samenstelling onschadelijk, toch wordt ze door het immuunsysteem herkend als een gevaarlijke indringer en bestreden met behulp van antinicotine antilichamen.

Die antilichamen gaan de nicotine blokkeren vooraleer ze ons afhankelijk maken. In een placebo-gecontroleerdestudie bleek er in de eerste instantie weinig verschil te zijn tussen de gevaccineerden en de placebo’s.  Alle gevaccineerden hebben wel de antinicotine antilichamen ontwikkeld, maar in verschillende verhoudingen. Meer dan de helft die de meeste antilichamen hebben ontwikkeld hebben zes maanden geen sigaret meer aangeraakt.

Te vergelijken met minder dan een derde van de overigen, die minder antilichamen hebben ontwikkeld. Het laboratorium van professor Cornu zoekt verder naar middelen om de resultaten te optimaliseren. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>