Chiron21.be

weblog over gezondheid

Zware benen en veneuze insuffiëntie

13th March 2008

Veneuze insufficiëntie is een evolutieve aandoening. waarvan de eerste symptoom zich uit in’ zware benen’. Men moet van het begin de hulp van een geneesheer inroepen om zo snel mogelijk een behandeling te starten. Normaliter verzacht de behandeling de pijn en maakt het mogelijk om de kwaliteit en de werking van de aders te onderhouden. Bij het zetten van die eerste stap vermindert het risico op verwikkelingen.

De mogelijke verwikkelingen zijn natuurlijk de zware benen, oedemen, spataders, flebitis, zweervorming en andere mogelijke verwikkelingen. Veneuze insuffiëntie kan in elke fase van de aandoening belangrijke gevolgen hebben voor de levenskwaliteit. Heel veel factoren hebben hun rol bij deze aandoening.  Risico beroepen kunnen zelf op jonge leeftijd  de veneuze insufficiëntie veroorzaken: verkoopsters, kapper(sters) , opdienpersoneel zelf verpleegsters.

Ook bij langdurige zithoudingen bij kantooractiviteiten, vliegtuigreizen op lange afstand, toneelspelers,  hebben hun invloed op deze aandoening. Het dragen van schoenen met te hoge hakken, een activiteit waar zware lasten worden gedragen, een extreme blootstelling aan warmte, zoals de zon, sauna kunnen die zware benen veroorzaken.  Hormonale behandeling (orale contraceptieva) bepaalde sport beoefeningen, en het langdurig liggen of bedverlijf na een chirurgische ingreep. Onze benen dragen heel het gewicht van ons lichaam en daar moeten wij spaarzaam mee leren omgaan.  (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>