Chiron21.be

weblog over gezondheid

Alzheimeronderzoek kent nieuwe doorbraak

14th March 2008

U.S. onderzoekers heben de mogelijke oorzaak van geheugenverlies ontdekt bij Alzheimerpatiënten. Deze aandoening zorgt ervoor dat de hersenen sneller herinneringen ‘verwerpen’. Het Amerikaanse Buck Institute, hoofdzakelijk gespecialiseerd in dat onderzoek heeft waargenomen naarmate men ouder wordt de hersenen van Alzheimer patiënten vastlopen bij het proces dat het lukraak elimineren van herinneringen vastloopt.

Jonge hersen zijn zoals een snelle wagen, zij kunnen gemakkelijk schakelen. Het aanmaken van herinneringen verloopt veel gemakkelijker dan bij oudere hersenen, zegt onderzoeker Dale Bredesen. Bij Alzheiemerpatiënten is de moleculaire versnellingspook blijven steken in achteruit.  Daardoor is het evenwicht in het maken en ophalen van herinneringen verstoord.

In de hersenen word een bepaalde molecule in casu APP gesplitst. Deze moleculen hebben een hogere splitsingssnelheid bij Alzheimerpatiënten dan bij gezonde individuëen van dezelfde leeftijd. Onderzoekers concluderen daaruit dat de functie van het opkuisen van het geheugen hyperactief is bij personen die aan deze aandoening lijden. Eens ouder dan 80 jaar heeft men één kans op de vijf om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>