Chiron21.be

weblog over gezondheid

De perfecte glimlach kan gevaarlijk zijn

16th March 2008

De nieuwe rage van het inplanten van diamantjes, een rij platina bijtspijkers, een beugel om je scheve en schots gebit te corrigeren kan bepaalde gevaren inhouden. Vele personen wensen een recht, helderwit en versierd gebit. Dat is steeds niet zonder gevaar.  Een zangeres Pink had twee echte diamantjes in haar tanden en slikte er een per ongeluk in, en dan?

Het meest populaire esthetische tandbehandeling is het fluoriserend sneeuwwit maken van het gebit.  Hoewel sommige tandartsen het witmaken ( bleken) al bij de gewone behandeling aan te bieden.  Meestal doet men het zelf met een doe-het-zelfkit of bij een van in een van de talloze bleekwinkels. Een stralende gilmlach, prima, vindt universitair hoofddocent tandheelkunde Joost Roeters, maar dan wel uitgevoerd door een tandarts.

Bovendien verwitten of bleken vullingen en kronen niet mee. Als met bleken begint, moet je het blijven herhalen.  Niet in een bleekwinkel, maar wel bij de tandarts. Naast hetwitten van tanden is de nieuwe rage de tandversiering. Bij sommige volkeren zoals de Antilianen en Surinamiërs deze laten tanden en kiezen vervangen door gouden exemplaren.

Hoewel Roeters zich heel de dag bezighoudt met esthetische tandheelkunde, is zijn stelregel dat het enige wat echt altijd mooi blijft, is een natuurlijk gebit is. “De meeste problemen die mensen hebben, bestaan alleen thuis in de badkamerspiegel met een wijd opgesperde  mond en heel veel licht. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>