Chiron21.be

weblog over gezondheid

Orale seks(pijpen) oorzaak van hoofd-en halskanker

16th March 2008

Men weet dat overmatig roken en drinken een oorzaak kan zijn van hoofd-en halskanker. Momenteel wordt ook het sexueel overdraagbare HPV er aan toegevoegd.  Dit HVP virus is verantwoordelijk vooral bekend als oorzaak van baarmoederhalskanker. Het humaan pappilomavirus (HPV) is het meest bekend als oorzaak van de vermelde pathologie, maar een tweede oorzaak meldt zich aan.

Tumoren in de mond, tong, keelholte, neus, bijholtes ( sinussen), keel en lympheklieren zijn allemaal een vorm van hoofd-en halskanker. Deze personen zijn door het HVP virus besmet geworden, dat is het resultaat van Amerikaanse vorsers op dit specifiek gebied, dus als een compleet andere ziekte.  Door sexueel contact wordt het HPV overgedragen van ene partner naar de andere partner, door bijvoorbeeld orale seks ( cru genoemd, pijpen of beffen).

Bij mensen die veel wisselende sexuele contacten beleven, hebben een hogere risico factor om besmet te worden met dit kanker verwekkende virus.  Momenteel is er een HPV vaccin beschikbaar , maar dit vaccin dient op jonge leeftijd toegediend te worden om effectief werkzaam te zijn. Tot heden is nog niet geweten of dit HPV virus ook werkzaam is tegen een mogelijke ontwikkeling bij hoofd-en hals kanker. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>