Chiron21.be

weblog over gezondheid

Mogelijke doorbraak in het afremmen groei kankercellen

19th March 2008

De website van de Britse zender BBC, deed melding dat de onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston een deel van het chemisch proces ontdekt hebben waarom kankercellen zo gevaarlijk zijn.  Volgens hen zou het mogelijk zijn om het proces te beinvloeden en op die wijze de groei van een tumor tegen te houden.  Kankercellen nemen veel brandstof, glucose, op die zij heel efficiënt weten te gebruiken.

Die opname laat hen toe snel te groeien.  De wetenschappers zouden geslaagd zijn, het enzym, dat kankercellen toelaat om enorme hoeveelheden glucose te verbruiken te kunnen indentificiëren. Het enzym in casu, pyruvaat kinase, komt in twee vormen voor. maar de vorsers stelden vast dat slechts één vorm het ‘PKM2’ de kankercellen toelaat om aan een snel tempo glucose te verbruiken.

Bij het manipuleren van muizen door het uitschalen van de PKM2 bleek dat de tumoren niet meer ontwikkelden. Tot nu toe was het chemisch proces achter dat glucosemetabolisme onvoldoende gekend. Volgens professor Lewis Cantley ” werd PKM2  aangetroffen in alle kankercellen die wij onderzochten” en hij vervolgt ” omdat het bovendien niet voorkomt in de meeste normale volwassen weefsels en omdat het noodzakelijk is voor tumorvorming, zou deze vorm van PKM2 een rol kunnen spelen bij de behandeling van kanker”. Eerst moet er nog aanvullend onderzoek en bevindingen worden uitgevoerd op kankers van patiënten kan toegepast worden. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>