Chiron21.be

weblog over gezondheid

Computerprogramma voorspelt overlevingskans bij kanker

19th March 2008

Een Nederlandse professor heeft een computerprogramma ontworpen dat de mogelijke kans op overleving van een kankerpatiënt zou kunnen berekenen. “Pijn en ongemak zijn nog draagbaar, maar de onzekerheid omtrent zijn toekomst is veel ernstiger”, zegt Rob Baatenburg de Jong van het Medisch Centrum te Leiden. Deze programmature kan volgens de professor een prognose maken qua de kans op een mogelijke tijdsoverleving bij bepaalde medische behandelingen.

Volgens het Medisch Centrum in Leiden beschikt zij over een uitgebreide database die teruggaat tot 1960. Van elke kankerpatiënt werden de gegevens bijgehouden én werd er geregistreerd hoe lang zij nog overleefd hebben. Met deze statistische informatie werd het computerprogramma ontworpen. Men voert een reeks gegevens in-zoals leeftijd, grootte van de tumor, familiale antecedenten en algemene gezondheidstoestand van de patiënt alsook de ingestelde medisch therapieën.

Met deze informatie gaat een rekenmodule bepalen hoe groot de overlevings kans is dat de patiënt zou kunnen overleven gaande van 2 tot 5 jaar. dixit Baatenburg de Jong. Bij de Stichting tegen Kanker, gelooft men niet in het programma van Rob Baatenburg de Jong. Volgens woordvoedster Betty De Lanoeye van deze Stichting, blijft kanker een zeer delicate en complexe ziekte die je niet in statistieken kan verwerken laat staan in een veilige prognose bepaling. Het ziekteverloop is heel sterk individueel. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>