Chiron21.be

weblog over gezondheid

Kankerpijn veroorzaakt door een chemisch component

23rd March 2008

Het eerste bewijs dat het pijn gevoel bij kankerpatiënten is aangebracht door dokter Guy Hans van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. Het pijngevoel dat kanker patiënten aanvoelen, wijden zijn onderzoeksteam aan het chemisch product die door verschillende tumoren  worden vrijgemaakt. Tot heden werd de grootte en de groeifactor van een bepaalde tumoren in casu verantwoordelijk gesteld voor de pijnfactor.

Bij 30 procent van die pijn wordt veroorzaakt door draagbare of ernstige pijn, veroorzaakt door het chemisch product endotheline-1.  Bij de  voorstelling  van zijn doctoraat thesis wordt aangetoond dat dit chemisch element in het lichaam van de patiënt de oorzaak is van het pijnvoel.  Het is de eerste maal dat daarvoor een wetenschappelijke  stelling naar voor komt.

Dit heeft alg gevolg  dat geen pijnstillers, maar wel dat specifieke farmaceutica invloed hebben op de pijnreptoren die door ET-1 worden gestimuleerd.  Et-1 speelt een cardinale rol in de groei en uitbreiding van tumoren.  Is er en teveel aan Et-1, dan zal de tumor zich sneller uitzaaien.  Normaal gezien is deze chemische factor slechts minimaal in het lichaam aanwezig. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>