Chiron21.be

weblog over gezondheid

Wereld Tuberculosedag

24th March 2008

Tuberculose is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door de bacil van Koch. De besmetting kan alleen maar veroorzaakt worden door het inademen van de ziektekiem via een drager van de ziekte die hoest, spuwt, niest of zelfs zingt.  Besmetting via huishoudelijke zaken is uitgesloten. Op jaarbasis worden 4 à 500 personen in Vlaanderen besmet met tuberculose, statisch gezien 8 personen op 100.000 inwoners.

Tuberculose uit zich in volgende symptomen zoals een aanslepende hoest, verminderde eetlust gewichtsverlies, koorts, pijn in de borststreek, nachtzweten  en vermoeidheid.  De ziekte kan met een goede behandeling volledig  genezen. De medicatie bestaat uit 3 soms 4 geneesmiddelen ( tuberculostatica) en moet gedurende 6 maanden stipt gevolgd worden.

Niet iedereen is gevoelig aan de bacil van Koch. Een gezond lichaam maakt automatisch afweerstoffen aan die meestal voldoende zijn om de ziekte te voorkomen. Indien men toch besmet geraakt en zich niet laat behandelen, kunnen de bacteriën zich verder verspreiden via de bloed-en lymfebanen en zo in andere organen zich ontwikkelen.  Jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand zijn heel gevoelig voor deze ziekte. De ziekte wordt door via een huidtest (tuberculinetest) opgespoord.

Indien deze huidtest positief  is, wordt een RX opname gemaakt van de longen. In 90 procent van de gevallen worden er geen afwijkingen waargenomen. Om te voorkomen dat de ziekte later tot ontwikkeling komt wordt preventief een geneesmiddel toegediend dat tot 90 procent bescherming biedt indien met de medicatie regelmatig en voldoende lang wordt ingenomen.  (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>