Chiron21.be

weblog over gezondheid

Foliumzuur goed voor gezond sperma

25th March 2008

Het is gekend dat zwangere vrouwen baat hebben bij het nemen van foliumzuur tabletten. Maar deze vitamine kan ook invloed hebben de zaad kwaliteit. Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben vastgesteld dat een gebrek aan foliumzuur bij mannen aanleiding kan geven tot afwijkingen van een foetus, zoals het syndroom van Down of een spina bifida ( ogen ruggetje) . Volgens onderzoeksleidster Brenda Eskenazi kan dit een verhoging van een mogelijke miskraam veroorzaken.

Men raadt zwangere vrouwen aan om foliumzuurtabletten te slikken om een mogelijke geboorte afwijkingen te voorkomen. De wetenschappers onderzochten het sperma van een 90 gezonde mannen en stelde vragen omtrent hun voeding. Mannen die weinig of geen foliumzuur opnamen, hadden vaker sperma dat te veel of te weinig chromosomen bevatten, wat kan resulteren in mogelijke geboortafwijkingen.

Mannen die foliumzuurrijk voedsel namen en foliumzuurtabletten slikten, bleken veel minder vaak afwijkingen aan het sperma te hebben. Het statisch verschil tussen beide groepen bedroeg 20 tot 30 procent. Een gezonde levenstijl, niet roken, gematigd alcohol verbruik en elke dag een portie fruit dragen ook bij tot een gezond sperma.

Foliumzuur of folaat (de anion-vorm ) is en wateroplosbare vitamine uit het vitamine B-complex, dat soms nog de oude benaming droeg van B11. In Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten wordt foiliumzuur oof vitamine B9 genoemd. De folaat vorm ( tamelijk onstabiel)  wordt terug gevonden in onze voeding, en is deze vorm waarin die vitamine in ons lichaam actief is. In voedingssupplementen en een verrijkte voeding komt het stabielere foliumzuur (pteoylmonoglutaminezuur) voor, wat in het lichaam in folaat wordt omgezet.

Folium is is betrokken bij de synthese van rode bloedcellen, de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg bij de foetus. Foliumzuur is een essentiële vitamine. De mens zelf kan geen folaat en foliumzuur aanmaken en is afhankelijk van de voedseluptake, zoals spinazie, spruitjes, broccoli, kool, asperges en gist. Bij vlees is alleen de lever rijk aan foliumzuur.  (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>