Chiron21.be

weblog over gezondheid

Vaatslib vermindering ( plaques) en invloed op diabetes 2

2nd April 2008

Tijdens het einde van de bijeenkomst van het American College of Cardiology verschijnen er diverse artikels over het belang van moleculen die atheroomplaques kunnen verminderen. Een artikel in de JAMA toont aan dat pioglitazon bijzonder efficiënt is om de progressie van de plaque af te remmen-een en interessant bijkomend effect van dit middel is bij diabetes 2.

Deze resultaten zijn verbazend want dezelfde klasse moleculen werd er enkele maanden van beschuldigd het hart-en vaatrisico te verhogen. De auteurs vergeleken pioglitazon en glimiperide. Zij stelden vast dat bij patiënten van de eerste groep een regressie van 0,16 en een verhoging van 0,73 procent voor die tweede groep. Voor zover zij weten is het de eerste keer dat zulk effect is aangetoond.

Deze studie is gepubliceerd 2 april 2008 in JAMA Vol. 299 N° 13. Pioglitazon is van farma-producent Eli Lilly en is verkrijgbaar in België onder de merknaam Actos.  Niet zelf aanschaffen eerst uw huisarts raadplegen. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>