Chiron21.be

weblog over gezondheid

Rookverslaving genetisch bepaald

3rd April 2008

Europese wetenschappers hebben ontdekt dat tabakverslaving (tabagisme) genetisch is bepaald. Dat meldde de Europese Commisie donderdag.  Die uitspraak is gebaseerd op een onderzoek die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.  De wetenschappers hebben kunnen aantonen dat de mutatie van een bepaald gen van invloed is op ons rookgewoonte.

Personen met het gemuteerde gen hebben daardoor 30 procent meer kans op de ontwikkeling van kanker. Bijna de helft van de Europeanen bezit een variant van het ‘rook gen’. Het gen zorgt er niet voor dat men sneller begint te roken, maar maakt het moeilijker om er mee te stoppen.  Roken is nummer 1 van ‘onnodige sterfgevallen’.  In de Europese Unie sterven ongeveer een half miljoen mensen aan de gevolgen van het roken. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>