Chiron21.be

weblog over gezondheid

Drankverslaving overwinnen via een website

4th April 2008

De Universiteit Maastricht heeft een website ontwikkeld waar probleemdrinkers hun afhankelijkheid of hun verslaving kunnen aanpakken. Men werkt met “computerspelletjes” die inwerken op het onderbewustzijn. Professor Reinout Wiers van de UM , doet al jarenlang onderzoek naar onbewuste hersenprocessen bij afhankelijkheid problemen zoals alcoholisme.

De alcoholist weet bewust dat hij/zij ongezond bezig zijn, maar grijpen toch steeds terug naar de fles. De expliciete overwegingen worden meestal overschaduwd door onbewuste, impliciete processen. De aandacht van een zware drinker wordt gevangen door alles wat met drank te maken heeft.

Wiers geeft een concreet voorbeeld “je krijgt even twee plaatjes in beeld, een kop thee en een glas bier. Die verdwijnen en op een van de twee plekken verschijnt een pijltje dat je moet aanklikken. Blijkt dat de alcoholici veel sneller zijn dan het pijltje op de plaats van het bier verschijnt -hun aandacht wordt er onbewust door getrokken.  Onze training houdt dan in dat we het pijltje veel meer op de plaatje van de thee laten verschijnen  zodat de onbewuste gedachte op alcohol onbewust wordt afgeleid.”

“Intussen weten wij dat rationele overwegingen als ‘Brengt de gezondheid ernstige schade toe’ niet helpen voor verslaafden. Dat soort van voorlichting is te soft. Deze website is toegankelijk via www.impliciet.eu/training.  (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>