Chiron21.be

weblog over gezondheid

Bloedtest voorspelt Alzheimer

7th April 2008

Deze zomer wordt in Amerika een nieuwe test op de markt gebracht die de ziekte van Alzheimer en Parkinson zes jaar op voorhand kan voorspellen. De test waarschuwt op basis van een bloedstaal van de personen die gevaar lopen om Parkinson of Alzheimer te ontwikkelen door bepaalde proteïnes in het bloed te meten. De ontwerpers, het Amerikaans biotechnologisch bedrijf, Power3 Medical Products verklaren dat de test 90 procent betrouwbaar is.

Dat geeft  de geneesheren de kans om deze personen hun eetgewoonten, levensstijl en lichaamsbeweging aan te passen. Het laat artsen ook toe om sneller aan te vangen met de behandeling van geneesmiddelen om de ziekte te vertragen.  Tot nu toe stelden de geneesheren die aandoening vast op basis van symptomen aangevuld met een hersenscan, maar dan is het eigenlijk al te laat.

Hoofd van het bedrijf Steve Rash: “Er is momenteel nog geen vergelijkbare test op de markt, maar er is wel een grote vraag naar.” Directeur van de vereniging voor onderzoek naar Parkinson Kieran Breen: “De test ziet er veelbelovend uit, maar meer studies moeten nog worden uitgevoerd om te bevestigen dat hij werkzaam is bij het stellen van de diagnose.”

Onderzoeksverantwoordelijke van de vereniging voor Alzheimer Susan Sorensen verklaart: “In Groot Brittannië zijn 700.000 patiënten die lijden aan dementie, 62 procent daarvan hebben de ziekte van Alzheimer. Dit cijfer zal in de komende 20 jaar enkel nog stijgen. Een effectieve bloedtest zou familie en patiënten tijd geven om ze voor te bereiden op deze verwoestende aandoening. Dat laat toe dat patiënten ook betere beslissingen kunnen maken betreffende hun toekomst.”

Britse onderzoekers geloven dat omega 3-vetzuren kunnen voorkomen en de ziekte tegen te gaan. Omega 3-vetzuren vindt men terug in noten, zaden en vettige vis soorten  zoals makreel en zalm. Wetenschappers aan de Aberdeen University hebben waargenomen dat bij bepaalde oudere personen die veel omega 3-vetzuren aten, beter scoorden op mentale tests dan andere personen. Bij personen die door een bepaald gen meer kans maken op de ontwikkeling van de ziekte, maakte het niet veel uit of ze veel of weinig omega 3-vetzuren opnamen.  (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>