Chiron21.be

weblog over gezondheid

Nieuw geneesmiddel in wording voor behandeling van Alzheimer

14th April 2008

Het verrassend nieuws komt van het Institute for Neurological Research van de universiteit van Zuid California (USA). Daar hebben onderzoekers gemeld dat ze een doorbraak hebben bereikt in de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Het wetenschappelijk team stond onder leiding van dokter Tobinick. Een vijftigtal patiënten kregen een lumbale injectie toegediend met het geneesmiddel Etanercept ( Enbrel van de pharmagroep Wyeth Pharmaceuticals) dat oorspronkelijk een geneesmiddel was voor de behandeling van reumathoïde artritis.

Na de injectie werden de zieken met het hoofd omlaag gelegd zodat het geneesmiddel zich beter zou kunnen verspreiden in de hersenen. Volgens de eerste bevindingen reageerden niet minder dan 90 procent van de behandelde patiënten binnen enkele minuten positief op het toegediende geneesmiddel. De resultaten werden via video’s opgenomen. In een van die opname gaat een verpleegster zitten naast een man (92 jaar) die wat mompelt en gezichten trekt.

Na de toediening van het geneesmiddel en dit na enkele minuten begroet hij de verpleegster die zichtbaar schrok omdat hij al jaren haar niet heeft herkend. Toch is er een waarschuwing van de onderzoekers voor overdreven optimisme. Momenteel gaat het nog maar over een beperkt aantal patiënten. Volgens de wetenschappers is Alzheimer deels het gevolg van een overproductie van de ontstekingsmediator TNF-alpha. Etanercept ( een eiwit) , is een specifieke remmer van het TNF-alpha en wordt bij ontstekingsziekten ingezet zoals bij de ziekte van Crohn en reumathoïde artritis. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>