Chiron21.be

weblog over gezondheid

Oosterse paddenstoel remt groei borstkankercellen

20th April 2008

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat een oosterse paddenstoel een remmende werking heeft op de groei van borstkankercellen. Bepaalde stoffen van deze paddenstoel voorkomen dat deze cellen voldoende bloedtoevoer krijgen, met als gevolg een verminderde toevoer van zuurstof, die de kankercel normaal efficiënt weet te gebruiken voor verdere groei.

De paddenstoel in kwestie, genoemd Phellinus linteus, heeft de eigenschap van het enzym AKT ( een kinase) te blokkeren, meldt Elsevier. Dit enzym speelt een primordiale rol in de ontwikkeling van bloedcellen, die kankercellen voeden. De onderzoekers doen proeven met de paddenstoel enkel bij borstkankercellen. Er wordt verondersteld dat hij ook de groei van huid-, long-, en prostaatkankercellen zou vertragen.

Zoals men weet heeft een kankercel veel bloed nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen. Zij sturen zelfs chemische signalen uit die de aanmaak van nieuwe bloedvaten stimuleren, een proces dat angiogenesis genoemd wordt. De betrokken wetenschappers voeren volop onderzoek naar methoden om dit proces te stoppen als behandeling tegen kanker. Deze paddenstoel wordt al eeuwenlang in de oosterse geneeskunde toegepast. Geneesheren ter plaatse geloven dat hij de levensduur van de patiënt kan verlengen. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>