Chiron21.be

weblog over gezondheid

Alzheimer of geheugenstoornis

22nd April 2008

De ziekte van Alzheimer of een geheugenstoornis is niet hetzelfde. Veel personen maken zich ongerust als zij een paar keren in de week vergeten hebben waar zij hun sleutels hebben gelegd. Een geneesheer kan vrij snel achterhalen wat er aan de hand is, dankzij een eenvoudige test met vijf woorden. Volgens dokter Philippe Presles is de stand van zaken eenvoudig. De test bestaat uit vijf woorden die de patiënt moet trachten te memoriseren.

De woorden zijn museum, limonade, zeef, vrachtwagen en sprinkhaan. Na lezing van deze lijst vraagt men deze begrippen te tekenen. De volgende vraag is deze woorden te herhalen, indien dit niet lukt, geeft de patiënt dan aanwijzingen waardoor hij ze zich kan herinneren. Lukt dat niet even overstappen naar en eenvoudige rekensom en opnieuw de test herhalen.

Lukt dat niet met hulp bestaat de kans dat dit wijst naar een beginnende Alzheimer en doorsturen naar een specialist voor bijkomende onderzoeken (MIR-hersenscan en neuropsychologische testen). Zulke screening is heel belangrijk, personen die helemaal niets mankeren kunnen dan ook gerust gesteld worden als zij vernemen dat hun geheugenprobleem onschuldig is. ( Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>