Chiron21.be

weblog over gezondheid

Europese orgaandonorkaart op komst

23rd April 2008

In Straatsburg heeft het Europees Parlement gepleit voor de invoering van een Europese donorkaart  voor orgaandonors. De bedoeling is dat de Europese Commissie dit gaat opnemen in haar actieplan. Deze kaart moet geneesheren in andere EU-landen duidelijk aantonen dat een persoon een mogelijk potentiële donor is. De bestaande donorkaarten     verschillen onderling en zijn meestal opgesteld in eigen taal.

Sommige artsen begrijpen de taal niet van het bestaand document en begrijpen niet wat de overledene wenste. In zulke omstandigheden is er geen tijd om dat te achterhalen.  Er zijn ongeveer 80.000 personen die op een wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie.  Men schat dat er tussen 15-tot 30 procent van de patiënten overlijdt voor een mogelijke transplantatie.

De illegale orgaanhandel pikt gretig in op dat tekort daar  het moeilijk te achterhalen is van de wens van de overledene persoon. Men hoopt tegen 2010 dat de nationale wetgeving de orgaandonatie moet aanpassen en beperken tot eigen landsgrenzen Dan kan men verder de EU-kaart ontwikkelen.  De meerderheid van de Euro-parlementsleden waren akkoord  voor eerst een Europese aanpak.  Moeilijke opdracht, daar in verschillende lidstaten de regelwetgeving nog te veel verschillend zijn. (Hugo J.Lucke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>