Chiron21.be

weblog over gezondheid

Man en vrouw verschillen in het depressief brein

29th April 2008

De Nijmeegse wetenschappers van het Donders Centre for Neuroscience hebben een opmerkelijke publicatie laten opnemen in het recentelijk verschenen wetenschappelijk tijdschrift Neuroscience. In de hersenen van 11 personen die gestorven zijn aan zelfdoding, is een significant groot man-vrouwverschil gevonden bij een signaalstof (gen) dat betrokken is bij de regularisatie op stresstoestanden.

Deze signaalstof ‘Urocortine’ is ontdekt in 1995 en liet reeds vermoeden een rol te spelen bij depressieve toestanden. Urocortine zou werken als een soort van noodrem op het stresssysteem in de hersenen. Bij muizen kan men dit gen uitschakelen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van urocortine, met gevolg dat deze muizen onder druk komen, angstig en passief worden.

Hetzelfde verschijnsel wordt waargenomen bij depressieve patiënten. Bij deze worden ook een ontregeling waargenomen bij stress toestanden. De voortdurende paraatheid zonder tussentijds herstel leidt tot uitputting en een uitgesproken neerslachtigheid. De Nijmeegse wetenschapper van Hongaars afkomst Tomas Kozicz heeft geprepareerde hersenplakjes van elf zelfdoding personen bemachtigd die geen geneesmiddelen hadden genomen.

Uit diepgaand onderzoek blijk dat de mannelijke hersenen ruim meer dan tien keer urocortine bevatten dan bij vrouwen. De wetenschappers stellen zich, tenrechte, de vraag omtrent de mogelijke toepassing van hun ondervinding dit zou leiden dat er mogelijk een verschillend geneesmiddel noodzakelijk is voor man-vrouw depressieve patiënt. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>