Chiron21.be

weblog over gezondheid

Fluoxetine zou multiple sclerose vertragen

1st May 2008

Het geneesmiddel Prozac (fluoxetine) van de farmagigant Eli Lilly zou de ontwikkeling van multiple sclerose vertragen. Dit zijn de bevindingen uit en studie uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Fluoxetine is gekend voor de behandeling van depressies. De wetenschappers van het Centrum hebben in deze studie 38 patiënten opgevolgd.

Deze resultaten van het onderzoek werden woensdag gepubliceerd in het Britisch Medical Journal. Volgens de wetenschappers moet er nog diepgaander onderzoek gebeuren om te hun resultaten te bevestigen dat het product zulk danig effect heeft, maar de eerst bekomen gegevens zijn hoopgevend. De helft van de patiënten kregen het fluoxetine elke dag, andere helft van de groep kreeg een placebo.
Om de vier weken werd er een hersscan uitgevoerd om waar te nemen of er nieuwe ontstekingen werden opgemerkt, welk een signaal is voor een progressieve evolutie van de ziekte. Na acht weken observatie bleken de patiënten die een placebo werden toegediend meer ontstekingen vertoonden dan de personen die het fluoxetine hadden genomen. Na 24 weken (einde van de studie) bleek dat twee derde van de patiënten die het actief product hadden genomen geen nieuwe ontstekingen hebben ontwikkeld. (Hugo J. Lücke)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>